+36-20/530-5436  |  info@fogarasigomba.hu

D vitamin a téli napokra

Elegendő napfény nélkül télen igen kevés D-vitamint termel a szervezetünk. Hiányának nemcsak gyakoribb fertőzések, de hízás vagy depresszió is lehet a következménye. Ha mosolyogva szeretnéd túlélni a hideg hónapokat, mindenképp barátkozz meg a D-vitaminnal!

D-vitamin a téli napokra

Elegendő napfény nélkül télen igen kevés D-vitamint termel a szervezetünk. Hiányának nemcsak gyakoribb fertőzések, de hízás vagy depresszió is lehet a következménye. Ha mosolyogva szeretnéd túlélni a hideg hónapokat, mindenképp barátkozz meg a D-vitaminnal.

Miért fontos télen a D-vitamin?

A D-vitamint alapvetően szervezetünk is képes előállítani, de ehhez a bőrt elegendő napsugárzásnak kell érnie, ami késő ősztől már hazánkban kivitelezhetetlen. Így aztán könnyen kialakul a D-vitamin hiánya, mely számos betegségért lehet felelős. A probléma nem is olyan kicsi, mint gondolnánk, így nálunk is megrendezték az első D-vitamin napot, ahol kezdetnek dr. Takács István, a Semmelweis Egyetem I. sz. Belgyógyászati Klinikájának docense tisztázott egy félreértést: "Valójában a D-vitamin nem is vitamin, semmi köze a vitaminokhoz, szerencsétlen az elnevezése. Ez egy hormonszerű előanyag, amely hozzájárul az aktív D-hormon termelődéséhez a szervezetben." Bevitele tehát létfontosságú, az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet viszont hivatalosan még mindig csak napi 200 nemzetközi egységnyi bevitelt ajánl. Ezzel szemben a szakmai társaságok szerint  napi 1500-2000 NE D-vitaminra lenne szükségünk az egészséges működéshez, de túlsúlyosok még ennél is több, 3-4000 egységnyit is bevihetnek.

Rákos betegségek megelőzésére is alkalmas a D-vitamin!

Nemcsak a depresszió, de az asztma, a rák, a szívbetegségek, a cukorbetegség, a csontritkulás és az elhízás is kapcsolatba hozható e vitamin hiányával. A D-vitamin ugyanis segíti a kalcium beépülését a csontokba, amitől azok erősek és kevésbé törékenyek lesznek - enélkül gyakori csonttörések, csontrepedések tapasztalhatók már gyerekeknél is, nem is beszélve a régen rettegett angolkórról. A magas vérnyomásban szenvedőknek különösen fontos a megfelelő utánpótlás, mert enélkül veszélyes szívrendellenesség is kialakulhat. A D-vitamin hiánya mindezeken felül a mellrákkal is összefüggésbe hozható, a vizsgálatok szerint a hiányállapot 94 százalékban növelte a rák terjedésének esélyét. De az immunrendszer működésébe és a testsúly alakulásába is beleszól, megfelelő D-vitamin- és kalciumpótlással még a menopauza után elinduló hízás is megállítható.

Siralmas hazai helyzet

Mindezek ellenére Magyarországon az emberek 70 százaléka biztosan D-vitamin-hiányban szenved, tehát nem éri el vérükben a normál tartományúnak számított 30-60 nmol/liternyi szintet.

Honnan tudhatod, hogy áll a D-vitamin-szinted?

Ahhoz, hogy megtudd, mennyi D-vitamin-pótlásra van szükséged, először a jelenlegi állapotoddal kéne megismerkedni, ez azonban nem is olyan könnyű: a háziorvos ugyanis egyelőre nem küldhet csak D-vitaminszint-ellenőrzésre laborba, így 4-7000 forintért ezzel foglalkozó laboratóriumokban kell vizsgálatot kérned. Persze vizsgálat nélkül is elkezdhetsz D-vitaminban gazdag élelmiszereket fogyasztani: ilyen a hal (különösen a lazac), a szardíniafélék, a gomba és a tojás,A túladagolást viszont mindenképpen kerüld el - mint minden vitaminnál, itt is tartsd be az ajánlásokat, mert a D-vitamin felhalmozódása ugyanúgy veszélyekkel jár, mint a hiánya.

A shiitake gomba különösen magas D vitamin tartalommal rendelkezik, ezért is érdemes a téli napokon a rendszeres fogyasztása- akár friss shiitake gombát vásárolni a nagyobb élelmiszer áruházakban, akár shiitake tartalmú étrendkiegészítőket áruházunkban.

Forrás: www.life.hu (2013.01.06)

Partnereink
Elérhetőségek
Levelezési cím:
   Arany János utca 62., 2135 Csörög
Telefonszám:
   +36-20/530-5436
E-mail cím:
   info@fogarasigomba.hu
Számlaszám:
   10401103-65565556-50571003
© 2024 – Fogarasi Fűszergomba | Altru