+36-20/530-5436  |  info@fogarasigomba.hu

Érdekességek a shiitake gombáról

A shii-take fontos fehérje- és káliumforrás, de tönkjével együtt cinkforrás is. Ez utóbbi különösen azért fontos, mert a cinkjelentős szerepet játszik az immunrendszer aktivizálásában. Sok komplex szénhidrátot, úgynevezett poliszaharidot tartalmaz. Proteinjében valamennyi aminosav megtalálható, de leucinban és lizinben gazdag. Szárazanyagának csaknem 14%—a aminosav. Ezeknek csaknem 40%-a eszenciális aminosav. Egy japán kísérletben felnőtt férfiak napi 40 gramm shii-takét fogyasztottak. Ez a kísérlet is igazolta a gomba fehérjéjének kiváló biológiai értékét, emészthetőségét.

"Kínában mesterséges termesztését mintegy ezer évvel ezelőtt kezdték el. Az első termesztői állítólag egy Wu San Kwung nevű ember volt. Legalábbis azt állítja a kínai tudós, WANG CHENG 1313-han írott A mezőgazdaság könyve című művében. Egyébként ma világszerte elterjedt étkezési gomba, amelyből a csiperke és a laska után legtöbbet termesztenek. Évi, mintegy 600 000 tonnát állítanak 616, túlnyomórészt Kelet-Ázsiában. Innen kerül szárított állapotban a Föld mintegy negyven országába.

(Megjegyzés: A fogarasigomba évek óta friss shiitake gombát termeszt, évi több tonna mennyiségben. A gombánk a több nagyáruház polcain megtalálható!)

Nyugaton is már hosszabb ideje termesztik, Németországban már 1909 óta. Hosszú ideig azonban nem volt különösebben népszerű. A hetvenes években azonban Európában és Észak-Amerikában nagyon megnőtt iránta a kereslet. Azóta különösen Amerikában kedvelik, fogyasztása évről-évre növekszik.

A shii-take azok közé a kiváló étkezési gombák közé tartozik, amelyeknek egészen különös a zamatuk. Fokhagymára emlékeztető szaga a lentionin anyagtól származik. Külön kell megemlíteni a shii-take kiváló eltarthatóságát. Egyre nagyobb termesztésének és fogyasztásának oka részben abban keresendő, hogy a nyugati országokban jelentősen változnak a táplálkozási szokások. Az emberek nagyobb része egyre igényesebb és választékosabb étkezést kíván. De hozzájárul ehhez az is, hogy e gomba gyógyító hatású.

Beltartalma

A shii-take fontos fehérje- és káliumforrás, de tönkjével együtt cinkforrás is. Ez utóbbi különösen azért fontos, mert a cinkjelentős szerepet játszik az immunrendszer aktivizálásában. Sok komplex szénhidrátot, úgynevezett poliszaharidot tartalmaz. Proteinjében valamennyi aminosav megtalálható, de leucinban és lizinben gazdag. Szárazanyagának csaknem 14%—a aminosav. Ezeknek csaknem 40%-a eszenciális aminosav. Egy japán kísérletben felnőtt férfiak napi 40 gramm shii-takét fogyasztottak. Ez a kísérlet is igazolta a gomba fehérjéjének kiváló biológiai értékét, emészthetőségét. 

A shii-take 7,1%-os nukleinsav-tartalma messze felülmúlja valamennyi gabonaféle 1—4%  közötti értékét, (de az állati húsét is (2,2-5,7%). Jelentékeny Bl- és B2-vitamin bősége mellett említésre méltó ergoszterin tartalma is, amely a D2-vitamin elő vitaminja. (E2 fény hatására alakul át D2-vitaminná.) Ha a gombát napsugárzás, vagy UVsugarak érik, 4—5 szárított termőtest elfogyasztása elegendő egy felnőtt ember napi teljes D-vitamin igényének kielégítéséhez. E tulajdonsága különösen vegetáriánusok számára előnyös. Az USA-ban ugyanis felmérték, hogy vegetáriánusok gyakran szenvednek D-vitamin-hiányban.

A shii-takét Távol-Keleten ,,véraktivátornak” tartják. Ez igen sokat ígérő megállapítás. 

A gomba micéliumát ugyanúgy használják, mint a termőtestet. 

Kínában a shii-takét azon gyógynövények közé sorolják, melyekről állítják, hogy különösen sok olyan hatóanyagot tartalmaznak, melyek lassítják az öregedési folyamatot. A kínai orvosi tudományos akadémia a gombét felvette azon kutatási terveibe, melyeknek célja olyan eljárások kidolgozása, melyek a hatvanéves és annál idősebb generáció egészségi állapoténak javítását lehetővé teszik. Becslések szerint ugyanis 2025-re e csoport lélekszáma eléri a 200 milliót.

AZ érelmeszesedés egyik legfontosabb okozója a lipoproteinek felhalmozódása és későbbi kicsapódása, valamint a koleszterin kikristályosodása az artériák belső falán. A lipoproteinek fehérjék, de zsírokat és koleszterint is tartalmaznak. Ezek elsősorban vérplazma részeként jelennek meg és sűrűségüktől függően három frakcióra  oszlanak. A VLDL-frakciéban (Very Low Density Lipoproteins) a nagyon kevéssé sűrű lipoproteinek találhatók, bennük 92% Zsír és csak 8% fehérje van. AZ LDL-frakciét (Low Density Lipoproteins) a kevéssé sűrű lipoproteinek alkotják, amik 79% Zsirból és 21% fehérjéből állnak. Végül a HDL-frakcióba (High Density Lipoproteins) az igen sűrű lipoproteinek tartoznak, melyek 52% Zsirt és 48% fehérjét tartalmaznak. Az 1egújabb kutatások szerint az érelmeszesedésért elsősorban az LDL-frakció felelős, amely a VLDL-ből keletkezik.

Japán és amerikai kutatók vizsgálatai szerint a shii-take kedvező hatása onnan származik, hogy gyorsítja az LDL-frakció átalakulását HDL-lé. A gomba segítségével állítólag a vérplazma VLDL-töménysége is csökkenthető. Ilyen eredményt értek e1 olyan állatkísérletekben, amelyekben az állatok takarmányéhoz 5% shii-takeport kevertek. Ennek hatására az állatok VDLD-koncentrációja 60%-kal csökkent, ami a gornba egy telítetlen aminosavának, az eritadeninnek köszönhető.

 A gomba hatóanyagának kutatás közben izolálták az úgynevezett lentinant. Ez egy nagyon nagy molekulasúlyú tisztított poliszacharid. Kísérő anyagokat, mint a fehérfoszfort, ként vagy mást nem tartalmaz, hanem kizárólag szénből, hidrogénből és oxigénből áll. Kiderült, hogy erősíti a szervezet különböző immunrendszereit, mobilizálja a falósejteket és más védekező mechanizmusokat."

                                                          Forrás: dr Jan Lelley- A gombák gyógyító ereje

Partnereink
Elérhetőségek
Levelezési cím:
   Arany János utca 62., 2135 Csörög
Telefonszám:
   +36-20/530-5436
E-mail cím:
   info@fogarasigomba.hu
Számlaszám:
   10401103-65565556-50571003
© 2024 – Fogarasi Fűszergomba | Altru